۱۸:۲۱ ۱۴۰۳/۰۷/۰۱
«اقتصاد معاصر» کارنامه بازار‌ها در نیمه نخست ۱۴۰۳ را بررسی کرد؛

«سپرده بانکی» صدرنشین بازدهی

بررسی بازدهی بازار‌های مختلف در ۶ ماه نخست امسال نشان می‌دهد سپرده بانکی به عنوان امن‌ترین مقصد سرمایه گذاری، بالاترین بازدهی را در میان تمام بازار‌ها به خود اختصاص داده است.
«سپرده بانکی» صدرنشین بازدهی
کد خبر:۳۱۰۶

به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ بازار‌ها در حالی نیمه نخست سال ۱۴۰۳ را پشت سر گذاشتند که با رخداد‌های مختلفی روبرو شدند. در عرصه داخلی، تنش‌های مختلف ژئوپولوتیکی و نظامی از جمله تنش میان ایران و رژیم صهیونیستی، سقوط بالگرد رئیس جمهور و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، مهمترین شوک‌هایی بودند که در ۶ ماه اخیر بازار‌ها را تحت تاثیر خود قرار دادند. در عرصه بین المللی هم تحولات بازار‌های جهانی از جمله رکوردشکنی‌های پی در پی بهای هر اونس طلا، بازدهی بازار‌های داخلی را تحت تاثیر خود قرار داد. گزارش حاضر، مروری بر خالص بازدهی بازار‌های مختلف دارد. لازم به ذکر است که با توجه به تفاوت قیمت خرید و فروش برخی دارایی‌ها نظیر دلار و سکه، قیمت فروش دارایی در پایان شهریور در نظر گرفته شده و بر این اساس، ارقام بازدهی هر دارایی، خالص بازدهی آن است.

 

بررسی بازار‌ها نشان می‌دهد در نیم سال نخست ۱۴۰۳ سپرده بانکی همچنان پیشتاز تمام بازار‌ها بوده است. تصمیم بانک مرکزی در بهمن ۱۴۰۱ مبنی بر افزایش نرخ سود سپرده و تسهیلات بانکی که برای تسکین التهاب بازار‌ها به ویژه بازار ارز اتخاذ کرد، همچنان همچنان بازار پول را جذاب نگه داشته است. همچنین با توجه به افزایش غیررسمی نرخ سود سپرده در برخی بانک‌ها طی ماه‌های اخیر به ویژه پس از انتشار اوراق گواهی ۳۰ درصدی، این بازار همچنان جذابیت زیادی برای سرمایه گذاران دارد تا جایی که در نیمه نخست امسال بازدهی میانگین ۱۵ درصدی را نصیب سرمایه گذاران کرده است. 

 

«سپرده بانکی» صدرنشین سوددهی

 

بازار طلا اما به عنوان رقیب جدی تمام بازارها، سرمایه گذاران خود را به سود رساند. مهمترین عامل سوددهی طلا و انواع سکه در نیمه نخست امسال، رشد چشمگیر بهای انس جهانی بود. بهای هر انس طلا در بازار‌های جهانی پیش از تعطیلات فعلی، به ۲۶۲۵ دلار و ۶۹ سنت رسید که رکود تاریخی فلز زرد به شمار می‌رود. این رکورد در حالی ثبت شد که ابتدای سال بهای هر انس طلا حدود ۲ هزار ۲۰۰ دلار بود که نشان دهنده رشد ۱۹ درصدی فلز زرد در بازار‌های جهانی است. با وجود رشد بهای جهانی طلا، افت نرخ ارز در داخل کشور باعث کاهش بازدهی طلا در بازار داخلی نسبت به بازار‌های بین المللی شد. در نهایت با در نظر گرفتن قیمت فروش طلا و انوع سکه در پایان شهریور امسال، بازدهی سکه امامی و یک گرم طلای ۱۸ عیار به حدود ۱۴ درصد نزدیک شد. همچنین ربع سکه و نیم سکه در رتبه‌های بعدی بازدهی دارایی‌های طلایی قرار گرفتند. به نظر می‌رسد علت کاهش بازدهی ربع سکه و نیم سکه، حباب قیمتی آنها باشد که تخلیه تدریجی این حباب قیمتی، باعث افت بازدهی آنها نسبت به گرم طلا شده است. 

 

حدود ۶ ماه پیش، بسیاری از پیش بینی‌ها، از رشد قابل ملاحظه نرخ ارز در سال جاری حکایت داشت. برخی سرمایه گذاران با تصور تکرار روند جهش ۲ سال یکبار نرخ ارز، سال ۱۴۰۳ را سال تکرار جهش ارز پیش بینی کردند. با این حال روند ۶ ماه نخست سال جاری، وضعیت کاملا متفاوتی را نشان داده است. طی ۶ ماه نخست امسال، سرمایه گذاران در دلار با زیان خالص ۲.۲ درصدی مواجه شدند. همین عامل باعث شده بازار ارز با وجود نوساناتی که طی ماه‌های اخیر داشته، جذابیتی برای سرمایه گذاران نداشته باشد و کمتر کسی حاضر به پذیرش ریسک سرمایه گذاری در این بازار باشد. با توجه به کنترل شدید بانک مرکزی در بازار ارز، به نظر می‌رسد بی‌رغبتی کنونی سرمایه گذاران تا پایان سال تداوم یابد. 

 

بازار سرمایه، اما طبق یپش بینی‌ها، وضعیت نامناسبی داشت و همچنان سرمایه گذاران خود را متحمل زیان می‌کند. شاخص کل بورس به عنوان نماگر کل بازار سرمایه در نیمه نخست امسال با افت ۴.۵ درصدی مواجه شد. افزایش نرخ سود به ویژه پس از انتشار اوراق گواهی سپرده ۳۰ درصدی، قطعی‌های مکرر برق صنایع، تداوم قیمتگذار دستوری و برخی شوک‌های سیاسی و نظامی ماه‌های اخیر، تابلوی بورس را عمدتا قرمزپوش کرد. 

 

بازار خودرو اما در نیمه نخست امسال بدترین بازار برای سرمایه گذاران بود. بررسی قیمت برخی از رایج‌ترین خودرو‌های بازار شامل پژو ۲۰۷ اتوماتیک، دناپلاس، سورن پلاس، کوییک و شاهین اتوماتیک نشان می‌دهد این خودرو‌ها در نیمه نخست امسال با افت ۷.۵ درصدی قیمت روبرو شده‌اند.

ارسال نظرات